29 Шілде 2024
Сапалық мониторинг

№1 Жамбыл атындағы ортамектебі» МКМ Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі

№1 Жамбыл атындағы ортамектебі» МКМ

Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі

 

Балаларды дұрыс тамақтандыру олардың денсаулығын нығайтумен қатар, дене және ой қабілетінің дамуына мүмкіндік береді. Сабаққа ынтасы артады. Егер бала құнарлы тамақтанбаса, онда организмде зат алмасу процесі бұзылады.

Салауатты тамақтану мәдениеті — тағамның құнарлылығы мен көлеміне, баланың жас ерекшелігіне, денсаулығы мен мінезіне, жыл маусымына байланысты. Тамақ құнарлылығы жағынан әр жастағы баланың іс-әрекетіне байланысты жұмсайтын күш-қуаты мөлшерін толық жабуға тиіс және ішкі ағзалардың дамуына керекті заттармен қамтамасыз етіп тұруы керек. Елімізде бүлдіршіндер мен балалардың сапалы тамақтануын ұйымдастыруға аса мән беріліп жатыр. 

«№1 Жамбыл атындағы орта мектебі» МКМ-нің асханасы 80 орынға арналған. Тегін ыстық тамақпен қамтамасыз етуді ұйымдастыру жеке кәсіпкер «жалға алушы» Фазылова Татьяна Михайловнамен келісім шарт негізінде жасалады. Мемлекеттік сатып алудың ұйымдастырушысы жалға алушы болып табылады. Қызмет көрсетушіге сатып алынған тауардың сапалы болуы, өнімге қажетті сертификаттың міндетті болуы, санитарлы-гигиеналық талаптардың сақталуы жүктеледі. Қонкурстық құжаттардың талаптары сақталады. Мектептегі тамақтандырудың нақты бағасы конкурстық негізде қойылған шарттарға қарай есептеледі (ас мәзіріне байланысты). Мектеп жалгерінің жұмыс атқарғанына- 16 жыл болды. Асханада 3 адам жұмыс істейді, аспазшы – Шевченко Л., көмекшісі – Бефус К, су қайнатушы- Налибаева А. Бұл қызметкерлердің барлығы медициналық тексеруден өткен, ас әзірлеу, ыдыс жуу ережелерімен танысып, жұмыс істеуге аудандық тұтынушылар құқығын қорғау басқармасының рұқсат қағазын алған.. Асхана жұмыскерлерінің барлығында жұмыс киімдері бар (халат, алжапқыш, бас киімдер, қолғаптар). 

Асхананың санитарлық- гигиеналық жағдайы өте жақсы. Іші таза, кең. Мектеп асханасы ас бөлігі, буфет және тамақ сақтау бөлігінен тұрады. Асханада 1 мұздатқыш, 2 электр плитасы, 1 пісіру шкафтары, 1электр ыдысы, 1 ет тартатын құрылғы бар. Қазіргі уақытта осы құрылғылар жұмыс жасап жатыр. Ас бөлігі күніне 2 рет жуылып тұрады. Ас өнімдерін сату уақытында барлық ережелер сақталады. Мектеп асханасында ыдыс – аяқ 100 пайызға жабдықталған. 80 орындық бар. 

Ас мәзірі аудандық тұтынушылар құқығын қорғау басқармасының рұқсатымен бекітілген. Күнделікті мектеп медбикелері тексеруден өткізіп тұрады. Асханада тағамдардың мәзірі, құрамы, сапасы туралы мәліметтер, рұқсат етілген тағамдар тізбесі, пікір жазу кітабы, сыныптардың тамақ ішу кестесі, мектеп әкімшілігінің қадағалау кестесі ілініп, С-витаминінің берілуі қамтамасыз етілген.

Бұл үшін мектепішілік комиссия бекітілген. Тамақтануды ұйымдастыруға құрылған арнайы комиссия мүшелері күнделікті асхана жұмысын, көрсетілетін қызмет сапасын, тізім бойынша оқушылардың толық тамақтануын жіті қадағалап отырады.

Мектептің 78 оқушысы екі ауысымда бір реттік тегін ыстық тамақпен қамтамасыз етілген. Жалпыға бірдей міндетті білім беру қорынан- 56, жалгер есебінен -22 оқушы. Жеке кәсіпкер оқушылар арасында тамақтан улану және жіті ішек жұқпаларының бұрқ етпе жағдайларының алдын алу мақсатында оқушылардың тамақтануын ұйымдастыру қызметтеріне арнайы аудандық зертханамен келісім-шарт негізінде өндірістік бақылау жүргізіліп тұрады. Бақылау нәтижесінде алынған тағам құндылығының сынамалары микробиологиялық көрсеткіштерге сай, нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес. Білім алушылар үшін әзірленетін тағамдар мен аспаздық бұйымдар, тамақтандыру кезінде пайдаланылатын шикізат пен тамақ өнімдері, оларды жеткізу жағдайлары, өндіріс технологиясы санитариялық-эпидемиологиялық және гигиеналық нормативтер саласындағы талаптарға сәйкес келеді. Дайын аспаздық өнімдерді және тамақ өнімдерін сату асхананың жұмыс уақыты ішінде жүзеге асырылады немесе оқу процесінің соңына кемінде бір сағат қалған уақытта аяқталады. Тамақ өнімдерін сатып алу білім алушылардың тамақ рационына сәйкес және оны сақтау (жарамдылық) мерзімін ескере отырып жүзеге асырылады. Асханада рұқсат етілген тағамдар ғана сатылады. Жеке кәсіпкердің тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттары бар. Мектеп асханасында оқушылардың тамақтануын ата-аналар да жиі қадағалауда ұстайды. Балаларының ішкен тамағының сапасына, құрамына әрдайым қызығушылық танытады. Қадағалау комиссиясы құрамында ата-аналар комитетінің төрайымы бар. Ата-аналардың асхана жайлы пікірлері жаман емес. Сұхбат жүргізгенде 4а сынып ата-анасы Тәшкенбай Айымның айтқан пікірі:

-Мектеп асханасынан менің ұлым Ахметқали Ізбасар биыл 4-ші жыл тамақ ішуде. Тамақтар арнайы меню бойынша беріледі. Сапасы жақсы, балам мақтанышпен айтып келеді.

Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану. Сондықтан тамақтануға ерекше көңіл бөлген жөн. Тамақтың құрамының құндылығы басты назарда болғаны дұрыс.Тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықты сақтауға, организмнің қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетінің жоғарылауына және организмнің қоршаған ортаның әртүрлі жағымсыз әсеріне қарсылығын күшейтуге ықпалын тигізеді.

«Ұрпақ денсаулығы – ұлттың саулығы»- демекші, дені сау ұрпақ қалыптастыру үшін – оны назардан тыс қалдыруға болмайды.

Сондықтан да мектеп оқушыларының дұрыс тамақтануы мен денсаулығы, олардың дұрыс өсіп жетілуі бүгінгі күннің өзекті мәселесі.

 

Тәрбие ісі жөніндегі орынбасары А.Т.Сейдахметова


ГКУ "Средняя школа № 1 имени Жамбыла"

Правильное питание-залог здоровья

 

Правильное питание детей позволит не только укрепить их здоровье, но и развить физические и умственные способности. Возрастает интерес к уроку. Если ребенок не питается, то в организме нарушается процесс обмена веществ.

Культура здорового питания-зависит от плодородия и объема пищи, возраста, здоровья и характера ребенка, сезона года. Пища должна полностью покрывать потребляемую мощность, связанную с деятельностью каждого возраста и обеспечивать необходимыми для развития внутренних органов средствами. В Казахстане особое внимание уделяется организации качественного питания детей. 

Столовая ГКУ " Средняя школа № 1 имени Жамбыла» рассчитана на 80 мест. Организация бесплатного горячего питания осуществляется на основании договора с индивидуальным предпринимателем «арендатор» Фазыловой Татьяной Михайловной. Организатором государственных закупок является арендатор. На услугодателя возлагается качество приобретенного товара, обязательное наличие сертификата на продукцию, соблюдение санитарно-гигиенических требований. Соблюдаются требования конкурсной документации. Фактическая стоимость школьного питания рассчитывается исходя из условий, поставленных на конкурсной основе (в зависимости от меню). Стаж у арендатора школы-16 лет. В столовой работают 3 человека, повар-Шевченко Л, помощник-Бефус К, ответсвенный за чистую питьевую воду- Налибаева А. Все эти работники прошли медосмотр, ознакомились с правилами приготовления пищи, посудомоечной работы, получили разрешение районного управления по защите прав потребителей. Все работники столовой имеют рабочую одежду (халат, фартук, головные уборы, перчатки). 

Санитарно-гигиеническое состояние столовой очень хорошее. Чистая, широкая. Школьная столовая состоит из кухонной части, буфета и комнаты для хранения пищи. В столовой имеются 1 морозильник, 2 электроплиты, 1 сварочный шкаф, 1 электрическая посуда, 1 мясорубка. В настоящее время эти устройства работают. Пищевая часть моется 2 раза в день. Во время реализации продуктов питания соблюдаются все правила. В школьной столовой посуда оснащена на 100%. Имеется 80 мест. 

Меню утверждено постановлением районного управления по защите прав потребителей. Ежедневно медицинские сестры проводят обследование пищи. В столовой вывешены меню, состав, сведения о качестве блюд, перечень разрешенных блюд, книга отзывов, график питания классов, график контроля администрации школы, обеспечена выдача витамина- С.

Для этого утверждена внутришкольная комиссия. Члены специальной комиссии по организации питания ежедневно следят за работой столовой, качеством предоставляемых услуг, полноценным питанием обучающихся по списку.

78 учащихся школ обеспечены бесплатным одноразовым горячим питанием в две смены. Из фонда всеобуча-56, за счет арендатора -22 учащихся. В целях профилактики пищевых отравлений и вспышек острых кишечных инфекций среди учащихся-индивидуальных предпринимателей проводится производственный контроль служб организации питания учащихся на основании договора с районной лабораторией. Пробы пищевой ценности, полученные в результате контроля, соответствуют микробиологическим показателям, требованиям нормативных документов. Для обучающихся разрабатываемые блюда и кулинарные изделия, сырье и пищевые продукты, используемые при питании, условия их поставки, технология производства соответствуют требованиям санитарно-эпидемиологических и гигиенических нормативов. Реализация готовых кулинарных изделий и продуктов питания осуществляется в течение рабочего времени столовой или заканчивается за один час до конца учебного процесса. Приобретение пищевой продукции осуществляется в соответствии с рационом питания обучающихся и с учетом срока ее хранения (годности). В столовой продаются только разрешенные блюда. Индивидуальный предприниматель имеет документы, подтверждающие качество и безопасность продуктов питания. Школьную столовую регулярно контролируют и родители. Постоянно проявляет интерес к качеству и составу пищи детей. В состав наблюдательной комиссии входит председатель родительского комитета. Неплохие отзывы родителей о столовой. В ходе беседы родитель 4а класса Ташкенбай Айым высказала свое мнение:

-Мой сын Ахметкали Избасар из школьной столовой питается 4 год. Блюда выдаются по специальному меню. Качество хорошее, ребенок говорит с гордостью. 

Главное условие сохранения здоровья человека- это правильное питание. Поэтому особое внимание следует уделить питанию, ценности питания. Эффективное, здоровое питание способствует сохранению здоровья, нормальному росту и развитию организма, повышению работоспособности и усилению сопротивляемости организма различным негативным воздействиям окружающей среды.

"Здоровье поколения-здоровье нации". А это значит - соблюдение здорового образа жизни требует особого вниамния.

Поэтому правильное питание и здоровье школьников, их правильное развитие является актуальной проблемой сегодняшнего дня. 

 

Заместитель директора по воспитательной работе:           А.Т.Сейдахметова

Пайдалы ақпараттық ресурстар